Máte problémy v kuchyni? Už vás nebaví, jak stále hledáte ten správný nůž, utrácíte nemalé částky a pořád to není ono? Najít správný nůž je poměrně složité a těžké. Když už máte pocit, že jste jej našli, během chvíle se uštípne, nekrájí maso a jiné pevnější potraviny tak, jak si představujete a hledání může začít znovu. Navíc, pokud vaříte a hlavně krájíte často, pak je dobré myslet nejen na to, jak velkou plochu nůž má, jakou tvrdost čepele, jak je ostrý, ale také to, jak dobrou má rukojeť. Protože i ta je během krájení určitě důležitým prvkem.
Nože, které si zamilujete
Přeci jen existují nože, které vám skutečně mohou posloužit a to ve všech ohledech. Vyzkoušet můžete například kvalitní japonské nože, které vám v kuchyni udělají opravdu velkou službu. Tyto nože se výrazně liší od běžných nožů evropského typu. A to jak svým tvarem, který je pro spoustu lidí velmi pohodlný, tak také svou konstrukcí. Nejběžnějším typem japonského kuchyňského nože je santoku. Jde o obdobu evropských kuchařských nožů, takže si jej jistě oblíbíte. Lidé si stále víc a víc zvykají na japonské nože, které jsou unikátní, proto v některých domácnostech najdete také nakiri, gyuto nebo yanagiba nože.
Jak nože brousit?
I ten nejostřejší nůž vlivem používání ztratí svou ostrost a vy tak budete řešit, jak noži vrátit jeho plnou funkčnost a tím pádem také ostrost. Jistě využijete brusné kameny, které slouží pro ruční broušení vašich nožů. Kameny se rozdělují podle zrnitosti od těch nejhrubších, přes střední až po jemné. Existují také kombinované kameny, které disponují dvěma různými zrnitostmi, což využijete. Broušení nože na takovémto kameni možná bude chtít trochu cviku, ale ve chvíli, kdy získáte praxi, půjde vše snadno. A vy si zase naplno užijete komfort při běžné práci v kuchyni!